Renault Grand Scenic
Monospace segmentindeki Renault temsilcisi Scenic, bir dönemler geçirdiği bir makyaj operasyonu ile tekrar pazara girmişti. Ve büyük kardeşi Grand Scenic ile birlikte Türkiye’de satışa sunulmuştu.Grand Scenic, normal Scenic’e göre daha uzun dingil mesafesine sahip ve 7 kişilik yolcu kapasitesiyle geniş ailelere büyük bir iç mekan sunuyor.
Espace modeli ile multi amaçlı MPV otomobil üretimine başlayan Renault, Megane ailesine bağlı olan Scenic’i de daha sonra ürün gamına eklemiş ve başarılı satış rakamlarına ulaşmıştı. Yenilediği Megane ailesi ile Scenic de öncü modeline göre hem konfor hem de teknoloji anlamında büyük gelişme kaydetmişti. Ve güncelliğini korumak için makyaj operasyon yaptığı Scenic modeli, Türkiye’de satışa sunulmadan önce yanında Grand Scenic’i de getirmişti.
Uzun dingil mesafesi yedi kişilik yolcu kapasitesi ile daha büyük ailelere hitap eden Grand Scenic’in normal Scenic modelinden tek farkı oldu. Böylece daha büyük bir iç hacim sunan araç, Renault’un en geniş aile modeli olan Espace’a maddi anlamda erişemeyenlere güzel bir alternatif oluşturdu.
Grand Scenic, Megane ailesinin bir üyesi olarak, daha önce Avrupa’da pazarda olan bir modeldi. Grand Scenic, Megane modellerinin yenileme döneminde revize olduktan sonra Türkiye’ye geldi.
Grand Scenic, ön ve arka dizaynında kardeşi ile aynı özellikleri sunuyor. Ön kısımda yeni far ve tampon tasarımı otomobilin daha ferah bir yüze sahip olmasını sağlamış durumda. Arka kısımda ise gene tampon ve LED’li stop grubu aracın dizaynında dikkat çeken diğer faktörler arasında bulunuyor.
Temel olarak, Grand Scenic, Scenic’ten uzun dingil mesafesi ile ayrılsa da, yandan bakıldığında farkını gösteriyor. Şüphesiz bu uzunluğun pozitif yönleri iç mekanda kendini belli ediyor. Uzunluğun artmasıyla birlikte 3. koltuk sırasının da araca rahatlıkla eklemlenmesi sağlanmış. Bu sayede yedi kişinin rahatlıkla yolculuk yapabileceği bir otomobil haline gelen Grand Scenic, keyifli yolculuklar vaat ediyor.
İç tasarımda Megane ailesinin diğer fertlerinde görmeye alıştığımız kumanda birimleri ön konsolda yerlerini almış. Dijital bir gösterge paneli Ön konsolun en üstünde bulunuyor. Orta konsol elektro-mekanik el freni ile ferahlık veriyor. Vites kolunun konsola taşınması sayesinde sürücüyü yormaksızın vites değişimleri gerçekleştirebiliyor.
Açılabilir masalar arka koltukların sırtlıklarına yerleştirilmiş ve büyük bir rahatlık sunuyor, özellikle çocuklu aileler için. Süspansiyon sistemi yumuşak, yalıtım başarılı ve bundan dolayı iç mekanda sessizlik dikkat çekiyor.
Bagaj hacmi ise, 550 litreye ulaşıyor. Eğer 3. koltuk sırasını katlarsanız, genede 200 litre gibi güzel bir bagaj hacmi sunuyor. Ayrıca, iç mekanda, değişik yerlerde toplam hacimleri 85 lt’ye kadar eşya yerleştirme gözleri de mevcut.
Yakıt tüketimi için, 1.5 lt hacmindeki dizel motorlu araçtan örnek verirsek , motor max. gücü olan 100 beygiri, 4000 d/d’de üretiyor. 200 Nm’lik maksimum torku ise 1900 d/d’den itibaren kullanıma sunuyor. Şehir dışında 100 kilometrede 4,6 lt, şehir içinde ise 4.6 lt yakıt tüketen aracın ortalama tüketimi ise 5.3 lt.